Att locka till sig rätt personal

I SvD kan vi i dagarna läs om det skandalomsusade Goldman Sachs, investmentbanken som var en av de stora aktörerna som ledde till den enorma börskrisen år 2008. Trots detta fall är banken större och mer välmående än någonsin och har absolut inga problem med att locka till sig de främsta unga arbetssökande.

Närmare 60 000 cv skickas in till varje ledigt jobb som annonseras ut på banken, och nära 50 sökande per praktikplats (som uppnår till 350 stycken) – trots alla skandaler som omgärdar banken och dess historia. Kanske är det ändå så att all publicitet är bra publicitet?

IndustrirobotI Sverige är det kris på en annan del av arbetsmarknaden, nämligen inom industrisektorn. Men inte på det sätt att det går dåligt för branschen utan för att allt färre söker sig till yrkesutbildningarna för just industriproduktion trots goda chanser till jobb. Bristen på kvalificerad personal förutspås i DN att växa och bli ett påtagligt problem. Vår stadsminister Stefan Löfven har vid flera olika tillfällen sagt att Sverige återigen ska skina inom industrivärlden och att framtidens jobb finns just där, samt en del av lösningen på arbetslösheten. Men tyvärr så är som sagt intresset ganska ljummet, svalt till och med.

Hur locka till sig personal?

Ja det kan vara riktigt svårt att locka till sig intressant, kvalificerad personal som företag inom industrin, som kanske inte omges av ett lika spännande skimmer så som bankvärldens jättar. Men många företag inom just industrin har nu startat egna gymnasieskolor där kopplingen mellan just utbildning och arbetsliv ska göras tydlig, och där behovet av personal ska tillgodoses genom denna länk. Ett smart drag som bland annat Sandvik, Scania, SKF och ABB valt att göra för att klara av framtiden och fortsätta växa. För om nu Sverige ska återindustrialiseras, vem är det som ska jobba inom den? Den frågan ställer sig många. Ett sätt att sätta frågan på agendan inom sitt eget företag är att hålla en konferens, kanske via www.sandudden.se där det går utmärkt att boka konferensanläggning i Stockholms sköna skärgård.