Att starta ett litet företag

project groupAlla drömmer inte om ett stort och pampigt företag som drivs storskaligt i hela landet och utomlands. Vissa vill ha en mindre verksamhet med få anställda där man får jobba med allt som hör företaget till på djupet, och samtidigt så få en bättre koll på allt. Det känns ofta familjärt på ett mindre företag och det finns ingenting som säger att man inte kan lyckas med det, tvärtom.

Hur är det egentligen att starta upp och driva ett litet företag? Det är ungefär samma sak som att starta upp ett större företag, bara att man inte planerar att expandera så mycket mer, bara med arbetssätt, kunder och inkomster. Till att börja med är det viktigt att registrera sin verksamhet på Skatteverket, samt att hämta nödvändig information om lagar och regler där. Det är viktigt att från start ha en vattentät plan för vart företaget ska ha sitt huvudsäte. Oavsett om man ska driva verksamheten från hemmet eller från ett kontor så är det smart att skaffa en telefonväxel åt litet företag. Detta för att både den interna och externa kommunikationen ska fungera så bra som möjligt. Något som man vinner på i längden.

Affärsidé och plan som förverkligar drömmar

Att göra affärsidé till verklighet som man faktiskt kan livnära sig på kräver struktur, planering och en bra idé såklart. Men innan man sätter fart på sitt företag och affärsidén är det viktigt att ha stenkoll på några aspekter kring företaget för att verksamheten ska kunna gå bra och flyta på. Affärsmodellen ska vara mycket tydlig och välformulerad, hur man ska tjäna pengar på sin affärsidé ska vara solklart helt enkelt. Man ska även känna till sina kunder eller potentiella kunder och veta hur man tillgodoser deras behov, samt ständigt arbetar mot förbättring i detta ärende. Det är även centralt att man arbetar mot att hela tiden vara bättre än sina konkurrenter och att erbjuda något extra för att sticka ut från mängden och fundera över hur man gör med finansieringen av sitt företag. Ett hett tips är att redan innan uppstarten börja bygga upp verksamheten utifrån kunder eller personas av kunder, för att garantera att den produkt eller tjänst man tillgodoser faktiskt säljer på marknaden. Ett annat bra tips är att besöka nyföretagarcentrum i sin region för att se föreläsningar, delta i workshops och få nyttiga tips om att starta och driva eget.