Så uthärdar du kontorslandskapen

I många länder har det blivit allt vanligare med kontorslandskap istället för enskilda kontor och arbetsrum. Detta medför inte bara fördelar utan också en del nackdelar som buller, spring och störningar i arbetsmomenten. Dessa faktorer kan leda till sjukskrivningar om de pågår länge nog. Här får du dock några tips på hur du ska tänka och agera i ett kontorslandskap.

“Alla tillsammans” har mottot varit i många sammanhang och detta avser även arbetsmiljön. Tack vare rätt telefonilösning och ständig uppkoppling i kombination med arbete i kontorslandskap, med grannen bara en meter bort, tvingas allt fler till ett stressigare liv. Vad kan du då göra åt det om du är drabbad?

 

 

 

 

Behålla koncentrationsförmågan, hur?

Det har visat sig tydligt inom forskningen att kontorslandskap kan vara en stor bov i dramat när det gäller oförmågan till att bibehålla koncentrationen. Är du uppe i arbetet och blir avbruten, kan det ta drygt en halvtimme innan du kan återfå fokus igen. Ett enkelt tips är att använda öronproppar eller hörlurar för att slippa störande ljud men detta är bara en bråkdel av lösningen.

Flexibla kontorslösningar

Ett annat sätt som dock fodrar en lyhörd chef är att kontorslandskapen bygger till enskilda rum i närheten av de gemensamma arbetsytorna så att anställda kan dra sig tillbaka om de verkligen behöver en stund komma ifrån distraktionsmomenten. Det kan också vara fördelaktigt att då och då rent kreativitetsmässigt byta miljö. Flexibla kontorslösningar kommer mer och mer men kräver en del planering av den högre ledningen.

Utnyttja egentid i kontorslandskapen

Som anställd är det ofta bara att bita ihop och gilla läget, speciellt när man börjar på en ny arbetsplats. Jobbar du i ett kontorslandskap finns det dock vissa knep att använda dig av för att överleva i den ofta påtagliga stressen och ett stort knep är att ta vara på egentiden. Slopa äta varje dag lunchen med arbetskollegorna; ät själv eller ta en promenad till parken där du får vara ifred. En annan idé är att boka ensammöte på regelbunden basis, genom att avsätta ett par timmar. Det finns nämligen ingen regel som säger att ett möte måste innefatta flera personer.