Sadla om och lyckas

Vad ska man egentligen studera för att få ett bra och roligt jobb, som exempel på en kreativ arbetsplats? Brikk är ett designdrivet produktionsbolag som uppfyller dessa punkter. Sedan gäller det att man brinner för det man gör, det hjälper en lång bit på vägen och gör definitivt studierna bra mycket roligare. I dag skriver vi om hur man kan lyckas i sin karriär, även om man är mitt i livet.

grupp människorI Dagens Nyheter kunde vi alldeles nyligen läsa om hur intensivutbildningar kommer upp på grund av bland annat bristen på arbetskraft inom IT-branschen. På bland annat Academic Work har man startat snabbutbildningar som är 12 veckor långa, där man lär elever att sadla om från tidigare bana och i stället bli programmerare. Varför det är just 12 veckor sägs vara med anledning av att det är så lång tid det tar att lära sig något nytt ordentligt, och av 30 elever under förra kursen hade alla fått jobb. Det visar att både utbildningen var lyckad men också att det finns en stor efterfrågan på just programmerarjobb.

När man står sig redo att ge sig ut i karriären gäller det vidare att lyckas med att göra ett gott intryck på anställningsintervjun. I tidningen Chef listas de punkter som är viktiga att få med när rekryteraren frågar varför du vill jobba just på deras företag och i just den rollen som du sökt. Vi listar dessa här nedan, tagna från artikeln:

  • Berätta kort och gott varför du tycker att organisationen är så bra eller spännande och att det är en av anledningarna till varför du har sökt tjänsten.
  • Ge några korta exempel på vad som får dig att gå igång, vad du uppskattat på tidigare arbetsplatser och på vilket sätt du tror att den här arbetsplatsen kan utmana dig.
  • Finns det något i ditt cv som rekryteraren kan tänkas se som en svaghet för just den här rollen? Motbevisa dem och vänd det till din fördel.

Att satsa på karriären som äldre

Sedan om man känner att man vill satsa på karriären lite senare i livet kan man läsa mer i denna artikel från Svenska Dagbladet, där kan man bland annat lära sig om hur. Det gäller att släppa åldersfixeringen och dessutom komma runt åldersdiskrimineringen som många stöter på i arbetslivet när de blir äldre. Men tips från artikeln är att till exempel gå via kontaktnät i stället för traditionella annonser när man vill satsa nytt, och lyfta fram hur tidigare meriter och erfarenheter kan användas i ett helt nytt arbete.